Petolahden kirjasto

Palvelun lisätiedot avautuvat linkkiä klikkaamalla.

Kokoelma 1 palvelu

 • På alla bibliotek inom kommunen finns hembygdsmaterial, i Yttermalax bibliotek finns det mest hembygdsmaterial.

  Samlingen består av böcker och småskrifter, både fack-och skönlitteratur, som har utgivits eller har anknytning till vår kommun och hembygd.

  Hembygdsmaterialet läses på biblioteken.

Laitteisto 2 palvelua

Palvelu 9 palvelua

 • Lösenord till bibliotekets trådlösa nätverk fås från personalen.

 • Hos Biblio (f.d. Elib) finns svenska e-böcker och e-ljudböcker. Biblio har också ett  urval av e-böcker och e-ljudböcker på andra språk.

  Biblios e-böcker kan laddas ner till din dator, surfplatta eller smarttelefon. En stor del e-böcker kan även läsas online, dvs. uppkopplad mot nätet utan att ladda ner ett läsarprogram. För att lyssna på Biblios ljudböcker i webbläsaren behöver du vara uppkopplad mot nätet.

  I appen kan du både läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker i on- och offlineläge. Biblio finns för både iOS och Android och kan hämtas i App Store eller Google Play. När du öppnar appen första gången väljer du Fredrika i listan över bibliotek och loggar in med ditt lånekortsnummer och din pinkod.

  För att låna behöver du lånekort och pinkod som du får biblioteket. Lånetiden är 28 dagar. Du har möjlighet att låna 8 böcker/kalendermånad. Flera låntagare kan ha samma bok lånad samtidigt.

 • PressReader innehåller över 7000 dagstidningar och tidskrifter från mer än 100 länder på 60 olika språk. Då du använder PressReader kan du ladda ner tidningar till din egen surfplatta, smarttelefon eller bärbara dator när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nät. När du väl laddat ner en tidning kan den läsas även om du lämnar biblioteket. 72 timmar efter att du lämnat biblioteket nerladda ner nya tidningar. Trådlöst nätverk (Wi-Fi) finns på alla biblioteks betjäningspunkter.

  Gör så här:

  • Ladda ner appen PressReader gratis (finns som apple-, android-, och microsoftapp).
  • Anslut din surfplatta, smarttelefon eller bärbara dator till mxGuest bibliotekets trådlösa nät (lösenord fås av personalen).
  • Starta PressReader för att ladda ner dina favorittidningar från tjänsten.
 • Gå till Viddla här: www.viddla.fi

  Så här gör du:

  Börja med att välja vad du vill låna. Du kan filtrera utbudet i Viddla på Filmer-sidan t.ex. genom att välja en målgrupp eller en genre. När du har valt filmen klickar du på pärmen och sedan på ”Spela film”. Välj ditt bibliotek och fyll i lånekortsnummer och pin-kod. Nu har du lånat filmen för 48 timmar och du kan se den så många gånger som du vill under den tiden. Viddla fylls regelbundet på med nya filmer.

  Lånebegränsningar:

  Du kan låna högst tre filmer per kalendermånad. Biblioteket har budgeterat en viss summa för varje månad, och om den summan är slut kan ingen låna fler filmer innan nästa månad.

  Åldersgränser:

  Precis som biblioteken följer även Viddla de åldersgränser som baserar sig på lagen om bildprogram. Du kan läsa mer om åldersgränser på KAVI:s hemsida.

  Språk:

  Du kan välja undertextens språk med hjälp av kugghjulet när du tittar på filmen

  Fortsätta titta på en film:

  Viddla har ingen skild inloggningsknapp. Du kan fortsätta titta på en film genom att söka upp filmen, klicka på Spela film-knappen och logga in på samma sätt som när du lånade filmen. Viddla kommer ihåg ditt lån.

  Se filmerna på TV:

  Viddla har ingen app för Smart-tv, men kan användas med t.ex. Chromecast eller AirPlay. Du kan förstås också titta på filmerna i din dator eller surfplatta. Här hittar du mera information om hur Viddla fungerar på olika apparater.

  Endast i Finland:

  Det går inte att se på Viddla-filmer utanför Finlands gränser.

 • Malax kommunbibliotek köper bokbusstjänster av Kristinestad och Kurikka.
   

  Kristinestads bokbuss, tel. 0400 262 443

  Tisdagar: 19.1, 2.3, 13.4, 11.5, 22.6, 17.8, 28.9, 9.11, 7.12

  Hållplatser:
  Samaria                              kl. 15.20 - 15.50
  Hahto                                 kl. 16.00 - 16.15
  Ekopunkt/Långåminne      kl. 17.00 - 17.25
  Alholm                               kl. 17.35 - 17.55
  Norrback                            kl. 18.00 - 18.20
  Rönnholm                           kl. 18.30 - 18.50
  Björknäs                             kl. 19.00 - 19.20

   

  Bokbussen Präntti, tel. 0400 160 782

  Måndagar, varannan vecka (udda veckor)

  Hållplats: Finska skolan i Malax, Kvarngränd 8
  kl. 11.20 - 12.05

  Bokbussen trafikerar ej 1.-7.3.21, 1.6-8.8.21 och 23.12-31.12.21

 • Regionlån

  Hittar du inte den bok som du söker på ditt eget bibliotek? Kanske finns den på ett annat Fredrikabibliotek eller på Vasa stadsbibliotek? Då kan du beställa boken som regionlån.

  Avgiften är 2 euro per lån. Ta kontakt med ditt bibliotek för att beställa ett regionlån.

  Samma regler gäller för regionlån som för lån ur bibliotekets egna samlingar.

   

  Fjärrlån

  Om materialet du söker inte finns på biblioteket, inom Fredrikabiblioteken eller Vasa stadsbibliotek kan det beställas som fjärrlån från ett annat bibliotek. Du ska inneha lånekort hos oss för att kunna göra en fjärrlånebeställning. Kontakta ett av våra bibliotek om du vill göra en beställning!

  Uppgifter om författare, bokens titel, utgivningsår och ISBN-nummer underlättar sökandet efter rätt litteratur.

  Fjärrlånebeställningarna är bindande och avgiftsbelagda.
  Inom Finland: grundavgift á 5,00 €/fjärrlån + eventuell avgift som det utlånande biblioteket tar.
  Utländska lån: 5,00 €/fjärrlån + eventuella avgifter och porto.

  Samma regler gäller för fjärrlån som för lån ur bibliotekets egna samlingar.

  Du kan förnya dina fjärrlån per tel. 040 650 7983 eller via e-post: biblioteket@malax.fi

   

  Fjärrlån för bibliotek:

  Beställning via e-post: biblioteket@malax.fi

  Malax kommunbibliotek lånar inte ut DVD-filmer som fjärrlån.

 • Celia är ett nationellt kunskapscentrum för tillgänglig litteratur och publicering. Tal- och punktskriftsböcker som produceras kan användas av enbart dem som har problem med att läsa vanliga böcker på grund av till exempel lässvårigheter, försvagad syn, muskelsjukdom eller någon annan motsvarande orsak oberoende av ålder.

  Biblioteket registrerar låntagare för Celias tjänster.

  Användare kan låna skön- och faktalitteratur från Celia helt avgiftsfritt. Celia producerar skön- och faktalitteratur samt läroböcker i tillgänglig form för grundskolan, gymnasiet och yrkesstudier och kurslitteratur för högskolorna.

 • Allmän information

  Alla får använda bibliotekets samlingar, tjänster och lokaler avgiftsfritt och komma med önskemål. 

  Det är gratis att reservera böcker ur bibliotekets samlingar och använda bibliotekets e-tjänster (t.ex. e-böcker). Bibliotekspersonalen står till tjänst om du behöver hjälp med att använda biblioteket. Personalen vägleder, utbildar och gör informationssökningar.

  Du som använder biblioteket är skyldig att handskas varsamt med bibliotekets material och övriga egendom (lokaler, datorer möbler m.m.) så att de inte skadas utan kan användas av alla andra biblioteksanvändare.

  I biblioteket kan du:

  - Låna böcker, tidningar, DVD-filmer m.m.
  - Läsa tidningar och böcker
  - Studera och släktforska
  - Delta i olika evenemang och utställningar
  - Vistas i en lugn miljö
  - Ta del av kommunal information

  Bibliotekskort och pinkod

  För att kunna låna material behöver du ett bibliotekskort. Kortet får du genom att fylla i en anhållan om bibliotekskort. Du förbinder dig därmed att följa bibliotekets användarregler. Uppgifterna som fylls i sparas i bibliotekets konfidentiella användarregister. Om dina kontaktuppgifter ändras, meddela om ändringarna direkt till biblioteket. Biblioteket får inte adressändringar automatiskt.

  Det första kortet är gratis och är i kraft livet ut. Ett ersättande bibliotekskort kostar 5 euro. Barn kan få egna bibliotekskort, ofta får de det egna kort i samband med att de börjar i skolan. Det är vårdnadshavaren som ansvarar för att användarreglerna följs av den minderåriga (0-15 år). Bibliotekskort kan även ges till organisationer/institutioner förutsatt att det finns en kontaktperson.

  Alla med bibliotekskort kan också få en pinkod. Pinkoden ges personligen i biblioteket. Med pinkoden kan du använda bibliotekets webbtjänster t.ex. förnya lån, reservera material, låna e-böcker m.m. Barn har också rätt att få en pinkod till sitt bibliotekskort. 

  Lån och lånetid

  Den allmänna lånetiden är 4 veckor. 

  Lånetiden för följande material är 2 veckor:

  - Tidningar (OBS! Nyaste numret lånas inte ut)
  - CD-skivor och DVD-filmer (biblioteket är skyldig att iaktta åldersgränser för DVD-filmer)
  - Kursböcker och andra efterfrågade böcker

  Bibliotekets hembygdssamling lånas inte ut.

  När du lånar material får du ett kvitto över dina lån. På kvittot står förfallodagen för materialet, dvs. den sista återlämningsdagen. Du kan få en påminnelse via e-post om att lånens förfallodag närmar sig om du meddelar din e-postadress till biblioteket. Vid alla bibliotek kan du lämna tillbaka böcker i ett bokinkast eller en bokreturlåda när biblioteket är stängt.

  Du kan även förnya dina lån upp till 5 gånger genom att ringa, mejla eller komma in till biblioteket. Om du har en pinkod kan du också själv förnya dina lån via fredrika.finna.fi. Om materialet är reserverat kan du inte förnya lånet.

  Att reservera material ur bibliotekens samlingar är gratis. Du kan reservera själv via fredrika.finna.fi eller genom att kontakta biblioteket. Vi meddelar via telefon, sms eller e-post när du kan hämta ditt reserverade material. I regel ska materialet hämtas ut senast inom tio dagar.

  Biblioteket ansvarar inte för eventuella skador det utlånade materialet eller den använda utrustningen orsakar.

 • Avgifter

  Samtliga avgifter betalas i biblioteket.

  Förseningsavgift är en avgift för de kravbrev som skickats ut till låntagare med försenat biblioteksmaterial.

  Kravbrev på försenat biblioteksmaterial:

  efter 3 veckor:   2,00 €/första brevet
  efter 6 veckor:   5,00 €/andra brevet
  efter 9 veckor: 10,00 €/tredje brevet
  (portoavgift ingår i förseningsavgiften)

  Skriftlig påminnelse på försenat biblioteksmaterial med reservering skickas inom några dagar: 2,00 €

  Första lånekortet är gratis för alla låntagare. Ett andra kort kostar 5,00 €.

  Avskrivna böcker: 1,00 €/bok

  Avskriven tidskriftsbunt: 2,00 - 7,00 €

  Kopierings- och utskriftsavgift: 0,50 €/enkelsidig svartvit A4 kopia

  Regionlån: 2,00€

  Fjärrlån: grundavgift 5,00 €

  Försvunnet eller skadat material ska ersättas med motsvarande material eller genom en överenskommen avgift (Skadeståndslagen 412/1974). Ta kontakt med biblioteket genast materialet försvinner eller skadas. Reparationer av material ska endast utföras av bibliotekspersonalen.

  Videokassetter, DVD-skivor och CD-ROM kan p.g.a. upphovsrätten inte ersättas med motsvarande inspelning utan för dem betalas en överenskommen avgift.