Vaasan pääkirjasto

Palvelun lisätiedot avautuvat linkkiä klikkaamalla.

Kokoelma 9 palvelua

 • Kirjastoluokat: 50-59, 60-68, 69.6-69.71, 79

  Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista vasemmalle ja sillan yli, rakennuksen vanhassa osassa.

  Aihepiiriin kuuluvat luonnontieteet, matematiikka, lääketiede, tekniikka, käsityöt, lemmikkieläimet, puutarhanhoito, keittokirjat, sisustus, urheilu ja liikunta sekä pelit.

  Tällä osastolla on aihepiiriin liittyvät luontodokumenttielokuvat ja hyvinvointiin liittyvät DVD:t ja CD:t

 • Kirjastoluokat: 11-17, 20-29, 40-49, 90-99

  Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosan rappusten ja siltojen puolella.

  Maat ja kulttuurit aihepiirin aineistot koostuvat humanistisen tieteiden aihealueista. Tarjoamme kirjoja ja DVD-dokumentteja filosofiasta, psykologiasta, uskonnosta, maantieteestä, kansantieteestä ja historiasta.

  Meiltä löydät elämäkerrat, muistelmat ja sukututkimuksen. Kokoelmaamme kuuluu myös paranormaalit ilmiöt, unet ja astrologia.

  Voit suunnitella matkaasi matkaoppaiden, karttojen ja merikarttojen avulla.

  Vitriinissämme järjestämme näyttelyitä, jotka tuovat esiin osastomme sisältöä ja muita ajankohtaisia aiheita.

 • Kirjastoluokat: 70-78

  Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista sillan yli oikealle, rakennuksen vanhassa osassa.

  Musiikki ja taide –aihepiiristä löytyy kuvataiteeseen, taidehistoriaan, arkkitehtuuriin, valokuvaukseen, teatteritaiteeseen, elokuvahistoriaan sekä musiikkiin liittyvää aineistoa.

  Musiikkikokoelmasta löytyy CD-levyjen lisäksi DVD- ja LP –levyjä sekä karaoke-DVD:tä. Nuottikokoelmassa on nuotteja ja soitonoppaita eri soittimille.

  Voit lainata kuulokkeet ja soittaa sähköpianoa. 

  Osastolla on tiedonhakukone sekä hiljainen lukupaikka Toivo.

  Osastolla on pääkirjaston elokuva- ja tv-sarja -DVD:t. Voit myös lainata elokuvia Viddla suoratoistopalvelusta kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Voit lainata Viddlasta korkeintaan 3 elokuvaa kuukaudessa.

  Kirjaston asiakkaana käytössäsi on kaksi musiikin suoratoistopalvelua: Naxos Music Library, jossa on klassisen musiikin lisäksi kansanmusiikkia sekä vanhempaa blues- ja jazz-musiikkia ja Naxos Music Library Jazz, joka koostuu tuhansista levyistä eri aikakauden jazzmusiikkia. Niiden käyttöön tarvitset kirjastokortin.

  Voit lukea musiikki- ja taidelehtiä Uutisalueella pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Musiikki- ja taidelehtiä voi lukea myös e-lehtinä ePress, PressReader ja eMagz remote palveluissa.

 • Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa, sisääntulosta vasemmalle tai Raastuvankadun puolelta kahvilasta oikealle.

  Uutisalue ja lehdet –osastolla voi lukea kirjastoon tilattuja sanomalehtiä ja yleisaikakauslehtiä. Verkkolehtien lukemiseen on oma isonäyttöinen lehtikone. Aikakauslehtien vanhempia numeroita voi (muuttamaa poikkeusta lukuunottamatta) lainata.

  Uutisalueella on vanhoja paikallislehtiä mikrofilmattuina sekä mikrofilmin lukulaite. Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen.

 • Kirjastoluokat: 00-03, 05-07, 30-39, 69-69.35

  Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista oikealla, rakennuksen vanhassa osassa.

  Aihepiiristä löydät kirjallisuutta ja dokumenttielokuvia mm. politiikasta, yhteiskuntatiedosta, lakitiedosta, taloustieteestä, markkinoinnista, sosiaalipolitiikasta, kasvatustieteestä, maanpuolustuksesta ja viestinnästä.

 • Pääkirjaston lastenosasto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa.

  Jos tulet sisään pääovesta (Kirjastonkadun puolella), voit välttää ala-aulan portaat kiertämällä vasemmalta Uutisalueen ja kahvilan kautta tai kääntymällä oikealle ja käyttämällä henkilönostinta Kansalaisinfon vieressä. Hoitohuone/Inva-WC on heti sisäänkäynnissä vasemmalla. 

  Jos tulet sisään Raastuvankadun puolelta, kuljet kahvilan läpi ja käännyt sitten vasemmalle lastenosastolle.

  Lastenosaston tunnistat keltaisista kirjahyllyistä. Täältä löydät kuvakirjat (suomi, ruotsi, englanti), satukirjat, lastenkirjat, helppolukuiset kirjat ja runot. 

  Omista kuvakirjakärryistään löydät seuraavat teemat:

  kulkuneuvot ja liikenne, koulu (aakkoset, numerot, värit, päiväkodin/koulun aloitus), perhe ja arki, terveys. 

  Kuvakirjoja löytyy myös Vanhempainhyllystä. Vanhempainhyllystä löydät kirjoja vaikeista, lapsia ja aikuisia helposti askarruttavista aiheista. Suosittelemme, että aikuinen lukee näitä kirjoja yhdessä lapsen kanssa. Hyllystä löytyy myös vanhemmille ja muille lasten kanssa työskenteleville aikuisille hyödyllistä luettavaa. 

  Kaikki tietokirjat ovat nuortenosaston tietokirjahyllyissä. Sieltä löytyy paljon myös lapsille sopivia tietokirjoja.

  Lastenosaston ”musiikkinurkkauksesta” löydät lastenmusiikin cd-levyt, laulukirjat ja nuotit sekä lasten dvd-levyt, äänikirjat ja moniviestimet (kirja + cd).


  Pääkirjaston nuortenosasto

  Nuortenosaston tunnistat punaisista hyllyistä. Nuortenosastolla on myös palvelutiski, joka palvelee sekä lasten- että nuortenosastoa. Nuortenosastolta löydät nuortenkirjat, sarjakuvat, vitsikirjat, tietokirjat ja vieraskieliset lasten- ja nuortenkirjat (muut kielet kuin suomi, ruotsi, englanti), nuorten ja nuorten aikuisten dvd-levyt, nuorten äänikirjat ja konsolipelit.

  Konsolipelejä löytyy seuraaville konsoleille: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox Kinect, Xbox One, Nintendo Wii, Nintendo WiiU, Nintendo DS ja 3DS.

  Nuortenkirjoissa on erikseen kummituskirjat, urheilukirjat (urheiluaiheiset romaanit) ja hevoskirjat. Hevoskirjahyllyssä ovat myös hevos- ja ratsastusaiheiset tietokirjat.

  Portaikon ympärillä olevassa tilassa ovat suomen- ja ruotsinkieliset nuorten aikuisten romaanit, fantasiakirjat, scifi-kirjat ja mangasarjakuvat.

  Nuortenosastolla on asiakkaiden käytössä 4 asiakastietokonetta ja yksi hakukone.

 • Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosassa vasemmalla.

  Kaunokirjallisuuden hyllyluokista löytyy luettavaa runoista romaaneihin ja sarjakuviin. Kaunokirjallisuus on järjestetty eri kielten mukaan.

  Omista hyllyistään löytyvät:

  jännitys, fantasia,  kauhu, scifi, sota, erä ja vitsit

  Novellikokoelmat ovat romaanihyllyssä ja ne on merkitty oranssilla selkätarralla.

  Kirjallisuustieteestä löytyvät mm. kirjailijoiden elämäkerrat, jotka on merkitty sinisellä selkätarralla. 

  Kielitieteen hyllyistä löytyvät mm. kielten oppimateriaalit ja sanakirjat. Nimikirjat (harmaa selkätarra) ovat omassa hyllyssään.

  Aihepiirissä on myös äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja ja selkokirjoja.  

  Aihepiirin hyllyluokat ja niiden sisältö

  04                 Esseet

  10.8              Aforismit

  80                 Sekasisältöiset kaunokirjat

  81                 Kansanrunous

  82                 Runot

  83                 Näytelmät

  84                 Romaanit

  85                 Sarjakuvat

  86                 Kirjallisuustiede

  87–89          Kielitiede

 • Kotiseutukokoelma sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa, vastapäätä Yhteiskunta- ja talousosastoa.

  Voit kääntyä kotiseutukokoelmaa koskevien tiedonhakukysymysten kanssa toisen kerroksen tietopalvelun puoleen.  

  Vuodesta 2018 lähtien Vasaensis-kotiseutukokoelmaan on kerätty Vaasaa koskevaa tietokirjallisuutta sekä kaunokirjallisuutta, joka sijoittuu Vaasaan. Kaunokirjallisista teoksista hankitaan lisäksi Vaasassa syntyneiden tai merkittävän osan elämästään Vaasassa asuneiden kirjailijoiden teoksia. Kokoelmaan kerätään materiaalia myös maakuntaamme läheisesti liittyviltä erityisaloilta eli kielikylvystä ja jääkäriliikkeestä. Pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla on lainattavissa vaasalaislähtöisten musiikintekijöiden aineistokokoelma.

  Vaasan kaupunginkirjasto toimi vuoteen 2018 asti Pohjanmaan maakuntakirjastona. Maakuntakirjastoaikana kotiseutukokoelmaan kerättiin koko aluetta koskevaa tietokirjallisuutta. Osa tästä aineistosta on vielä kotiseutukokoelmassa.

  Koska aineiston säilyvyys halutaan taata jälkipolvillekin, sitä voi käyttää ainoastaan kirjaston tiloissa. Lainakappaleita kotiseutukokoelman materiaalista kannattaa kysyä tietopalvelusta, sillä monista teoksista löytyy lainattavia kappaleita kirjaston muilta osastoilta tai lähikirjastoista.

  Kotiseutukokoelmassa on kirjallisuutta esimerkiksi alueen historiasta, kulttuurista, luonnosta, elinkeinoelämästä ja kotiseutuhenkilöistä. Hyvin tyypillisiä kotiseutukokoelman käyttäjiä ovat paikallishistoriasta kiinnostuneet henkilöt sekä sukututkijat sillä vaasalaisista suvuista ja nimistä löytyy tietoa esimerkiksi puhelinluetteloista ja osoitekirjoista, joista vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta.

  Kotiseutukokoelmatilassa on runsaasti hiljaisia lukupaikkoja sekä pöytiä esim. ryhmätyöskentelyä varten. 

  Voit tutustua Vaasan aluetta käsittelevään vanhaan kirjallisuuteen ja pienpainatteisiin tämän eVasaensis-palvelun avulla.

 • Svenska handelshögskolan (Hanken)  on sijoittanut pienen kokoelman taloustieteiden ja juridiikan kirjoja kaupunginkirjastoon. Suurin osa kokoelmasta koostuu Hankenin kursseihin liittyvästä kirjallisuudesta. Hankenin kokoelma on avoinna kaikille asiakkaille ja sitä voi lainata Vaasan kaupunginkirjaston kirjastokortilla.

  Kurssikirjoilla on 2 viikon laina-aika ja jokaista on monta lainakappaletta. Muilla Hankenin kokoelman kirjoilla on normaali 28 päivän laina-aika. Varattujen kurssikirjojen noutoaika on lyhyempi kuin muilla kaupunginkirjaston varatuilla kirjoilla. Varatut kurssikirjat täytyy noutaa 4 päivässä.

   

Laitteisto 39 palvelua

 • Kirjaston 3D-tulostimella voit tulostaa kolmiulotteisia esineitä. Voit luoda 3D-mallin tietokoneella tai ladata valmiina internetistä. Netissä on myös ilmaisia 3D-mallinnusohjelmia. Aloittelijoille suositellaan esimerkiksi Tinkercad-ohjelmaa.

  Kirjaston 3D-tulostin on malliltaan Ultimaker 2+. Tulostimessa käytetään ainoastaan kirjaston omaa filamenttia eli tulostuslankaa. Filamenttivalikoima on tällä hektellä rajoitettu erivärisiin biohajoaviin PLA-muoveihin. Makerspacessa on myös valkoista Polymax PLA –lankaa, millä tulostetaan kovempaa käyttöä ja kulutusta kestäviä esineitä.

  Kirjaston 3D-tulostin sijaitsee Makerspacessa. Makerspacen tietokoneella on tulostimen käytön perusohjeet videotiedostoina.

  3D-tulostimen käyttö maksaa 0,50€ / alkava tunti. Maksa tulostuksen päätyttyä kirjaston infotiskillä.

  Olet vastuussa 3D-tulostimen käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti. Henkilökunta ei valvo 3D-tulostinta mahdollisen poissaolosi aikana. Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen. Aseiden tai muiden henkilöiden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden valmistus on kiellettyä.

  3D-tulostin sammutetaan kirjaston sulkemisaikaan. 

  Varaa Makerspace käyttääksesi 3D-tulostinta. Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533.

 • Isompinäyttöisiä, e-lehtien lukemiseen tarkoitettuja tietokoneita on pääkirjaston Uutisalueella, sekä lähikirjastoissa.

 • Kannettavia tietokoneita on lainattavissa pääkirjastossa sekä Variskan ja Suvilahden lähikirjastoissa.

  Kannettavat tietokoneet lainataan asiakaspalvelupisteestä kirjastokortilla. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Laitteen laina-aika on max 4 tuntia kerrallaan. Kannettava tietokone käynnistyy, kun avaat kannen tai painat virtapainiketta. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos ja sulje kansi ja palauta laite asiakaspalvelupisteeseen.

  Jos laitetta ei palauteta, siitä lähetetään muistutus ja lasku samalla tavalla kuin muustakin palauttamattomasta aineistosta. Laitteen korvaushinta on 322,40 €.

 • Pääkirjaston ala-aulassa on kopiokone, jolla voi ottaa omatoimisesti mustavalkoisia tai värikopioita. Kopiokoneen luona on käyttöohjeet. Mustavalkokopion hinta on 0,50 € ja värikopion 1 €. Maksu Infon kassaan kopioinnin jälkeen. 

  Kopiokoneella voi myös skannata ilmaiseksi omalle USB-tikulle. Ohjeet löytyvät kopiokoneen vierestä.

 • Infrapunalämpömittari. Tarmo. Mittausalue -50 - + 300 C. Kangaskassissa + 2 tekstiliitettä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Lämpötilatunnistin. Bosch PTD 1. Kangaskassissa + 3 tekstiliitettä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Kaksi verenpainemittaria. Omron M2. Kangaspussissa + 5 tekstiliitettä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Äänituntumasoittimet Humu ja Taikofon näyttävät tyynyiltä, mutta ne ovat paljon muutakin! Tyynyt värisevät ja tuntuvat iholla. Tyynyt antavat moniaistillisen kehollisen tuntuman äänestä ja luovat kuuntelutilan, missä keskittyminen ja rauhoittuminen on helpompaa. Humu ja Taikofon yhdistetään langattomasti bluetoothin avulla esimerkiksi tablettiin tai älypuhelimeen. Edellytämme, että lainaajat käyttävät omaa tyynyliinaa laitteen päällä. Näin voidaan varmistaa, että äänituntumasoittimet pysyvät puhtaina. Laina-aika on neljä viikkoa. Lahjoitus Daterolta.

 • Yksi Gecko-merkkinen sopraanoukulele säilytyspussissa.

  Ukulelea säilytetään pääkirjaston Infossa.

  Laina-aika on 14 päivää.

  Soitinta voi varata – noutopaikaksi voi valita myös minkä tahansa lähikirjaston.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Voit hakea ukulelea verkkokirjastosta hakusanalla ukulele, aineistotyyppinä on Esine. Näit voit nähdä ukulelen paikallaolotilanteen.

  Jos ukulelen kieli katkeaa vahingossa, kerro tästä soittimen palautuksen yhteydessä. Kirjastossa vaihdetaan uusi kieli tilalle.

 • Rakenneilmaisin. Bosch GMS 120. Kangaskassissa + 5 tekstiliitettä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Prof. Kosteusmittari pallopää. Kangaskassissa + käyttöohje.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Iskuporakone. Makita HP1641FJ, 680 W iskuporakone poraus- ja iskuporaustoiminnolla. Kapasiteetti 30 mm (puu), 16 mm (betoni), 13 mm (teräs). Salkussa myös sivukahva ja etäisyystappi. ; HUOM! Pakkauksessa ei ole mukana poranteriä. Asiakas hankkii tarvitsemansa terät itse porakoneen lainattuaan. Salkussa + kaksi tekstiliitettä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi soittaa digitaalista pianoa. Kuulokkeet lainataan kirjastokortilla toisen kerroksen asiakaspalvelupisteestä.

 • Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.

  Katso lista työkaluista ja esineistä. 

 • Makerspacen äänihuoneessa voit soittaa sähkökitaraa ja sähkörumpuja.

 • Makerspacessa on sähkökitara ja vahvistin asiakkaiden käytössä. Kitaraa voi soittaa kirjaston tiloissa. Vaasan kaupunginkirjasto sai sähkökitaran ja vahvistimen lahjoituksena Pihlajamaan Musiikki –liikkeeltä.

 • Vesivaaka (Vatupassi). Ironside 102277.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Vaasan kaupunginkirjasto on saanut Vaasan ammattikorkeakoululta lahjoituksena Scribbler 3 -robotin, jota voi lainata myös kotiin. Robotilla on kahden viikon laina-aika. Lainataan Infosta.

  Vihreä ja ketterä robotti liikkuu, navigoi, väistää esteitä, piirtää kynällä ja jopa soittaa sävelmiä sen mukaan, millaisia käskyjä sille annetaan. Sitä ohjataan visuaalisella BlocklyProp-ohjelmalla, jonka ohjesivustoon pääsee näppärästi QR-koodilla. Scribbler 3 saa käskynsä antureiden kautta. Niiden avulla se pystyy tekemään melkein mitä tahansa sen käskee tehdä.

  Robottia käyttääkseen ei tarvitse tietää valmiiksi paljon ohjelmoinnista, koska ohjeet ovat luettavissa englanninkielisillä verkkosivuilla, joihin pääsee QR-koodin lisäksi robotin kyljessä olevasta osoitteesta.

  Lataaminen onnistuu USB-johdon avulla, joten lainaajalla ei tarvitse olla erityislaitteita käyttääkseen robottia.

  Lahjarobotti näyttää taitojaan.

   

 • Pääkirjastoon on hankittu asiakkaita varten mikroaaltouuni. Mikrolla voi lämmittää kirjastokäynnin lomassa omia eväitä kuten vauvan- tai lastenruokia. Mikroaaltouuni sijaitsee kahvila Proosan tiskillä (1. krs.).

  • Mikro sopii pienten ruokamäärien lämmittämiseen, esim. vauvan- tai lastenruuat.
  • Älä laita mikroon muuta kuin ruokaa.
  • Käytä omia astioitasi, jotka sopivat mikrokäyttöön.
  • Älä laita metalliastioita mikroon.
  • Jos sinulta kaatuu tai räiskyy ruokaa mikroon, pyyhi jäljet. Pidetään mikro siistinä seuraavalle käyttäjälle!
 • Kaksi energiankulutusmittaria : Axxel. Jännite 230 V AC 50 Hz, maksimi kuormitus 3680 W 16 A, mittaustarkkuus ± 1%, LCD-näyttö 2,0". Kangaskassissa + käyttöohje. Lahjoitus Vaasan sähköltä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Pääkirjaston varaukset voi noutaa opastavasta hyllystä. Näytä automaatille kirjastokorttiasi, niin automaatti kertoo millä hyllyllä varauksesi sijaitsee. 

 • Kaksi nuottitelinettä. Kokoontaitettava Quiklok MS-330NB. Kangaskassissa.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Akkulaturi. CTEK MXS 3.8, 12V/3,8A. Akkulaturi kaikille 1,2-80 Ah:n 12 V:n lyijyhappoakuille. Liitetään akkuun akkuliittimin tai rengaskaapelikengin (sisältyvät).

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Kaksi työkalusarjaa, 39 osaa. Sis. 8 kuusiokoloavainta, mittanauha (3 m), jakoavain (6"), 4 elektroniikkatalttaa, elektroniikkapihti, sivuleikkuri, vasara, yleisveitsi, palaruuvimeisseli (20 palaa).

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Kaksi sähkönkulutusmittaria : Axxel. Jännite 230 V, 16 A, maksimi kuormitus 3680 W 16 A, mittaustarkkuus ± 2%, näytön johdon pituus 1,5 m. Kangaskassissa + käyttöohje. Lahjoitus Vaasan sähköltä.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Sinkiläpistooli : Rapid R23. Niitinpoistaja : Rapid R3. Teräsrakenteinen nitoja verhoiluun, somistukseen ym. Panostus 156 sinkilää. Sinkilät 13/4, 6 ja 8 mm. Niitinpoistaja kaikentyyppisille niiteille. Asiakas hankkii sinkilät itse.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • LUMA-keskus Pohjanmaa on lahjoittanut Vaasan kaupunginkirjastolle erityisesti 1.-3. -luokkien opetukseen suunnatut laboratoriosalkut. Salkkuja on kaksi ja niitä voi varata ja lainata vapaasti kirjastokortilla vaikka ne on räätälöity opetuskäyttöön. Salkkuja säilytetään pääkirjaston Infossa.

  Yhdessä salkussa on välineet 12 lapselle ja ohjeet kolmeen hauskaan tiedekokeeseen. Tarvitset lisäksi vain muutamia elintarvikkeita.

  Laboratoriosalkku sisältää:

  • 6 dekantterilasia 150 ml
  • 6 dekantterilasia 250 ml
  • 3 koeputkitelinettä, 24 koeputkea
  • 24 pipettiä
  • 12 5 cnt kolikkoa
  • 6 ruokalusikkaa
  • 2 kannua 500 ml
  • 1 erlenmeyerpullo 250 ml
  • 1 lautanen
  • 1 suppilo
  • 12 tekstisivua
 • Desibelimittari. Extech 407730. Mittausväli 40-130 dB. Kangaskassissa + käyttöohje.

  Esineiden laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata – noutopaikaksi voi valita minkä tahansa lähikirjaston tai kirjastoauton.

  Palautus henkilökunnalle – ei palautusluukkuun tai palautusautomaattiin.

  Asiakkaan vastuu:

  • Olet vastuussa lainaamastasi esineestä.
  • Olet velvollinen käsittelemään esineitä niin, että ne eivät vaurioidu. Olet korvausvelvollinen, jos esine hajoaa huolimattomuuden tai väärinkäytön takia.
  • Kirjasto ei vastaa esineiden asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta.
  • Esineet on palautettava kirjastoon tarvittaessa puhdistettuina.
  • Kirjaston henkilökunta ei opasta työkalujen käytössä – lue käyttöohjeet ennen työkalujen käyttämistä.
 • Voit lainata kotiin liikuntavälineitä pääkirjastosta, Vähänkyrön, Palosaaren ja Variskan kirjastoista sekä kohtaamispaikka Huudista.

  Lainattavia liikuntavälineitä voit etsiä verkkokirjastossa hakusanalla ”liikuntavälineet”.

  Liikuntavälineiden laina-aika on 2 viikkoa.

  Kirjastosta voi lainata:

  • askelmittari
  • frisbee
  • hokkarit
  • hulavanne
  • jalkapallo
  • jumppakuminauha
  • kahvakuula
  • koripallo
  • kävelysauvat
  • lentopallo
  • lumikengät
  • mölkky
  • nilkka-/rannepaino
  • OgoDisk käsitrampoliinipeli
  • petankki
  • pohjelauta
  • putkirulla
  • retkiluistimet
  • rullaluistimet
  • sormivahvistin
  • sulkapallosetti
  • suojasarja ( kyynärpää-, ranne- ja polvisuoja)
  • tasapainomatto
  • tasapainotyyny
  • temppukassi

  Temppukassi

  Voit lainata temppukassin kaikista kirjaston toimipisteistä.

  Temppukassin laina-aika on 2 viikkoa.

  Temppukassi sisältää:

  • erimittaisia hyppynaruja
  • ohjevihko hyppynaruleikkeihin
  • QR-koodit esim. QR-koodisuunnistusta varten
  • kuvakortit helppoihin pariakrobatialiikkeisiin
  • perheliikunnan ohjevihko
  • voimistelupassi kouluille

  Liikuntavälineiden lainausehdot

  Liikuntavälineitä on lainattavissa pääkirjastosta sekä lähikirjastoista ja Vähänkyrön omatoimikirjastosta henkilökunnan paikallaoloaikana. Liikuntavälineiden lainaus on toteutettu yhteistyössä Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden kanssa.

  LAINAUS

  Lainaamiseen tarvitaan voimassa oleva kirjastokortti. Liikuntavälineiden laina-aika on kaksi viikkoa. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkeutuessa. Lainaaminen on maksutonta ja välineitä voi uusia ja varata.

  Liikuntavälinelainoja ei voi palauttaa palautusluukkuun. Vähänkyrön ja Sundomin omatoimikirjastoissa sekä kohtaamispaikka Huudissa palautus vain henkilökunnan paikallaoloaikana.

  MYÖHÄSTYMISMAKSU

  Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta välineestä peritään myöhästymismaksu sekä korvaus mahdollisesta palautuskehotuksesta ja perintätoimista. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut internetin käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön vuoksi. Voimassaolevat myöhästymismaksut vahvistaa kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

  Lainaajan on korvattava turmeltunut tai kadonnut liikuntaväline voimassaolevan korvaushinnaston mukaan.

  LIIKUNTAVÄLINEIDEN KÄYTTÖ

  Kirjaston käyttäjä on velvollinen käsittelemään liikuntavälineitä huolellisesti siten, etteivät ne vaurioidu. Kirjasto ei vastaa lainatun välineistön asiakkaalle aiheuttamista vahingoista. Liikuntavälineet on palautettava tarvittaessa puhdistettuina kirjastoon. Välineiden mukana tulee käyttöohjeita. Asiakkaat huolehtivat itse luistinten teroituksesta.

   

   

 • Pääkirjaston Uutisalue ja lehdet -osastolla on mikrofilmattuja sanomalehtiä, joita voi lukea ja tulostaa mikrofilmihuoneessa. 

  Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen. Varauksen voi tehdä soittamalla Uutisalueelle (06-3253588) tai käymällä asiakaspalvelussa. Mikrofilminlukulaitetta voi käyttää silloin, kun Uutisalueella on henkilökuntaa paikalla.

  • Ompelukoneen käyttö on maksutonta
  • Ompelukone on merkiltään Pfaff Smarter
  • Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat
  • Jos ompelukoneen neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Vaihdat itse neulan ja suoritat muut toimenpiteet (kuten ylälangan pujotuksen ja alalangan puolauksen) käytön yhteydessä
  • Lue tarvittaessa ompelukoneen käyttöohjeet
  • Olet vastuussa ompelukoneen käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti
  • Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen.

  Varaa ompelukone pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Ompelukoneen varausaika on enintään 4 tuntia. 

 • Haluatko pitää Vaasan siistinä? Pääkirjastosta voi nyt lainata Vaasan kaupungin viheralueyksikön lahjoittamat roskapihdit, joilla on helppo kerätä roskia käsiä likaamatta.

  • 2 kpl roskapihtejä. Jos roskapihdit ovat paikalla, löydät ne aulan työkaluhyllystä.
  • Lainaus ja palautus pääkirjastoon. Roskapihtejä ei voi palauttaa palautusluukusta tai palautusautomaattiin.
  • Roskapihdit voi lainata lainausautomaatilla ja laina-aika on 2 viikkoa.
  • Roskapihtejä voi varata ja uusia.
  • Voit hakea roskapihtien saatavuustietoja verkkokirjastosta hakusanalla roskapihdit.
  • Saumurin käyttö on maksutonta.
  • Merkki on Juki MO-654DE.
  • Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat.
  • Jos saumurin neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Vaihdat itse neulan ja suoritat muut toimenpiteet käytön yhteydessä.
  • Lue tarvittaessa saumurin käyttöohjeet
  • Olet vastuussa saumurin käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti
  • Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen

  Varaa saumuri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533.  Saumurin varausaika on enintään 4 tuntia 

 • Pääkirjaston Makerspace-tilassa sijaitseva Epson DS-50000 skanneri on tehokas suurten, sidottujen sekä hauraiden asiakirjojen skannaukseen. Laite on varusteltu edistyksellisellä CCD-tekniikalla. Laitteen ohjelmistot takaavat myös tehokkaat kuvankäsittelyominaisuudet.

  Voit skannata jopa A3 koon (600 dpi) asiakirjoja ja kuvia Document capture pro-ohjelmalla, joka löytyy Makerspacen tietokoneelta.

  Ota mukaan oma USB-muisti, jolle voit siirtää ja tallettaa skannaamasi kuvat.

  Skannerin käyttö on maksutonta.

  Olet vastuussa skannerin käytöstä ilmoita välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.

  Varaa skanneri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Skannerin varausaika on enintään 4 tuntia.

 • Pääkirjastossa on neljä Hublet-tablettia, joissa on nettiyhteys ja mahdollisuus lukea esimerkiksi laajaa valikoimaa sanoma- ja aikakauslehtiä digitaalisina näköispainoksina. Hubletin saa käyttöönsä pääkirjaston aulan latausasemasta omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla kahdeksi tunniksi kerrallaan. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa.

  Hublet-tablettilaitteen ohjevideo.

   

 • Asiakastietokoneita on käytettävissä pääkirjastossa ja kaikissa lähikirjastoissa.

  Kirjaston asiakastietokoneet käyttävät Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmää joka tarjoaa yksinkertaisen ja helpon tavan käyttää tietokonetta ja verkkopalveluja. Chrome-laitteet perustuvat siihen, että kaikki palvelut ja sovellukset ovat verkossa saatavilla.

  Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja USB-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

 • Useimmissa toimipisteissä asiakastietokoneilla on käytössä tulostuspalvelu Princh.

  1. Tulostustoiminto löytyy selaimen välilehdeltä tai Managed bookmarks-linkin alta, "Tulosta - Print". Valitse kieli oikeasta yläkulmasta.
  2. Klikkaa sinistä palkkia valitaksesi tulostettavan tiedoston.
  3. Valitse tietokoneelta tai USB-tikulta tiedosto ja klikkaa Avaa.
  4. Valitse kopioiden määrä ja rastita Hyväksy..., klikkaa vihreää Jatka-palkkia.
  5. Valitse maksutapa. Jos maksat kassalla, kirjoita seuraavaaksi nimesi tai nimimerkin.
  6. Klikkaa Tilaa tuloste ja nouda tuloste kassalta.

  Tulostaminen maksaa 0,50€ per A4-sivu.

  Princh-palvelun kautta voit tulostaa tietokoneelle tai USB-tikulle tallennetun tiedoston.

  Jos haluat tulostaa nettisivun tai jos olet luonut esim. tekstitiedoston asiakastietokoneella, tallenna tiedosto tietokoneelle PDF-muodossa painamalla näppäin yhdistelmääctrl+p, valitse"Tulosta.."  ja "Tallenna PDF-tiedostona".  Tiedosto tallennetaan tietokoneen Lataukset-kansioon.Avaa tämän jälkeen Princh-palvelu Managed bookmarks-linkin alta, lataa tiedosto Princhiin ja lähetä tulostimelle.

  Kun lopetat tietokoneen käytön ja kirjaudut ulos, kaikki tallentamasi tiedostot poistetaan automaattisesti tietokoneelta.

  Voit myös tulostaa omalta tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimesta. Käytä Princh-appia puhelimessa tai avaa tietokoneella sivu https://print.princh.com/ ja anna toimipisteen tulostimen koodi.

  • Vinyylin hinta on 0,40 euro/alkava 10 cm. Käytön jälkeen voit maksaa materiaalisi kirjaston Infotiskillä.
  • vinyylileikkuri on mallia Roland Stika SV-12
  • materiaalin maksimileveys on 305 mm.
  • vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkana luotuja muotoja. Vektorigrafiikkaa voit luoda esim. ilmaisohjelma Inkscapella. Löydät ohjelman myös Makerspacen tietokoneelta.
  • vinyylileikkurissa saa käyttää ainoastaan Makerspacessa olevaa materiaalia.
  • vinyylileikkurilla voit luoda yksivärisiä vinyylitarroja tai yhdistää useita värejä tehdäksesi moniväriteippauksia.
  • Makerspacessa on tällä hetkellä mustaa ja valkoista vinyyliä sekä värikartta, minkä avulla voit ehdottaa uusien värien hankkimista.
  • olet vastuussa vinyylileikkurin käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.
  • henkilökunta ei valvo vinyylileikkuria mahdollisen poissaolosi aikana
  • siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen.

  Varaa vinyylileikkuri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533.  Vinyylileikkurin varausaika on enintään 4 tuntia

Tila 14 palvelua

 • Lukuhuone Toivoa voi varata maksutta hiljaiseen opiskeluun. Tila on tarkoitettu 1-4 henkilön käyttöön ja se sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa musiikki- ja taideosastolla. Voit varata Toivon 4 h/päivä. Varauskirja on pääkirjaston toisen kerroksen asiakaspalvelussa, puh. 06 325 3540 tai kirjasto.tietopalvelu@vaasa.fi

  ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, esteetön WC sisääntuloaulassa ja toisessa kerroksessa, sisäänkäynnistä vasemmalle esteetön hissi Musiikki ja taide –osaston lähelle

   

 • Pääkirjaston toisessa kerroksessa, Palosaaren puoleisella suurella ikkunaseinustalla, on 30 lukupaikkaa. Osassa paikoista on pistorasiat latausta varten. Ei varattavissa.

  Pääkirjaston toisessa kerroksessa on kotiseutukokoelman tiloissa runsaasti lukupaikkoja. Tilassa on myös mahdollisuus hiljaiseen ryhmätyöskentelyyn. Ei varattavissa.

   

 • - Enintään 40 henkilöä.

  - Maksuton tapahtumatila ei-kaupallisiin tarkoituksiin pääkirjaston toisessa kerroksessa avoimessa kirjastosalissa.

  - ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, sisäänkäynnistä vasemmalle esteetön hissi Vennyn lähelle, esteetön WC tapahtumatilan vieressä.

  - 40 tuolia.

  - Varaajalla oltava oma tietokone.

  - 65" televisio, johon on mahdollista kytkeä tietokone HDMI-liitännällä.

  - Tilassa ei äänentoistoa saatavilla.

  - Tilassa voi järjestää omaa tarjoilua (pienimuotoinen tarjoilu, ei alkoholia). varaaja sitoutuu hoitamaan tarjoilusta koituvan siivouksen.

  Varaa tapahtumatila Venny

   Lisätiedot:

  • Virastomestari, puh. 040 4840652
  • Virastomestari, puh. 040 567 2487
  • Virastomestari, puh. 0400 404171
  • kirjasto.draama-sali@vaasa.fi
 • Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa maksuton tila ja työkalut itsenäiseen työskentelyyn. 

  3D-tulostimessa on käyttömaksu ja vinyylileikkurissa materiaalimaksu.

  Makerspace on avoinna kirjaston aukioloaikana. Laitteet varataan erikseen. Tilassa voi olla useita käyttäjiä samanaikaisesti. 

  ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, esteetön WC sisääntuloaulassa, sisäänkäynnistä oikealle henkilönostin Makerspace-tilan lähellä

  Makerspacen laitteet ja varaaminen:

  • 3D-tulostin
  • vinyylileikkuri
  • ompelukone
  • saumuri
  • äänihuone

  Varaaminen: Pääkirjaston Info (puh. 06-325 3533). Varaa ensin laite. Varaa vain sellainen laite, jota osaat käyttää. Tilasta löytyy käyttöoppaita, käytä niitä tarvittaessa.

  Pääkirjaston Infon henkilökunta avaa oven varausajan alkaessa.

 • Pääkirjaston toisessa kerroksessa maksuton taidekäytävä taidenäyttelyille 

  ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, sisäänkäynnistä vasemmalle esteetön hissi suoraan Teemaan, esteetön WC Teeman päädyssä.

  Ripustustapa: kiskot. Pituus n. 21 metriä, korkeus noin 4 metriä, ripustuskiskon korkeus lattiasta noin 3 metriä.

  32 siirrettävää siimaa, joissa saman verran liikuteltavia koukkuja.

  Huomioi, että näyttely alkaa pystytystä seuraavana arkipäivänä ja päättyy purkupäivää edeltävänä arkipäivänä.

  Lisätiedot: max.backman(at)vaasa.fi, 040-1831956

  Varaa näyttelytila

 • Pääkirjaston ensimmäisen kerroksen käytävällä maksuton näyttelytila 

  ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, esteetön WC sisääntuloaulassa, sisäänkäynnistä oikealle henkilönostin käytävätasolle tai vaihtoehtoisesti sisäänkäynnistä vasemmalle luiska Uutisalueen ja kahvilan kautta käytävätasolle, Raastuvankadun puoleisen oven kautta sisäänpääsy suoraan käytävätasolle.

  • lasiseinällä 45 koukkua ripustusta varten
  • näyttelyn pystytys näyttelyn alkamista edeltävänä arkipäivänä
  • näyttelyn purku näyttelyn päättymistä seuraavana arkipäivänä

  Lisätiedot:

  Varaa näyttelytila

 • Pääkirjaston ala-aulassa ja Galleriakäytävällä maksuttomat näyttelyvitriinit.

  ESTEETTÖMYYS: esteetön pääsy: esteetön pysäköinti, ulkona luiska, oven avaava painike, esteetön WC sisääntuloaulassa, sisäänkäynnistä oikealle henkilönostin käytävätasolle tai vaihtoehtoisesti sisäänkäynnistä vasemmalle luiska Uutisalueen ja kahvilan kautta käytävätasolle, Raastuvankadun puoleisen oven kautta sisäänpääsy suoraan käytävätasolle.

  • pienikokoisille ja kevyille näyttelyesineille
  • lukittavissa
  • Vitriini A Galleriakäytävällä
  • Vitriini C ala-aulan ylätasanteella sisääntulosta oikealla

  Lisätiedot:

  Varaa näyttelytila

 • PELIHUONE PESSIN SÄÄNNÖT

  • Voit käyttää pelihuoneessa seuraavia pelikonsoleita: PlayStation 4 ja Xbox 360.
  • Saat pelin ja peliohjaimet lasten- ja nuortenosaston palvelutiskiltä. Jätä kirjastokorttisi henkilökunnalle pelaamisen ajaksi. Henkilökunta tulee avaamaan pelikaapin oven.
  • Voit viedä pelihuoneeseen yhden pelin kerrallaan.
  • Peliaika on 1 tunti / pelaaja tai ryhmä päivän aikana.
  • Pelihuoneessa voi olla samaan aikaan enintään 4 henkilöä.
  • Ota huomioon muut pelaajat ja käyttäydy asiallisesti.
  • Älä syö tai juo pelihuoneessa.
  • Olet pelivuoron aikana vastuussa pelistä ja pelihuoneen laitteista.
  • Jos et noudata näitä sääntöjä, sinulle tulee tauko pelaamisesta.
  • Kun lopetat pelaamisen, palauta peli ja peliohjaimet palvelutiskille. Saat kirjastokorttisi takaisin.
  • Pelaa ja pidä hauskaa, mutta älä metelöi.

  TERVETULOA PELAAMAAN!

   

 • Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaa Essee-ryhmätilaa voi varata esimerkiksi koulutuksia ja kokouksia varten. Tilan käyttö on maksutonta ei-kaupallisiin tarkoituksiin ja sinne mahtuu n. 15 henkilöä.

  Huoneessa on 65" HDTV, missä sisäänrakennetut kaiuttimet, HDMI- ja Displayport-liittimet sekä muunnin VGA-signaalia varten.

  Varaa Essee:

  kirjasto.info@vaasa.fi

 • Enintään 160 henkilöä

  Maksullinen tapahtumatila pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Sali soveltuu erilaisiin luento-, koulutus- ja kulttuuritilaisuuksiin. 

  ESTEETTÖMYYS: esteetön sisäänkäynti sekä pääsisäänkäynnistä että Raastuvankadun puoleisesta ovesta, esteetön pysäköintimahdollisuus Raastuvankadun puoleisen sisäänkäynnin läheisyyteen, esteetön WC, ulko-oven ja salin välissä kaksi matalaa kynnystä.

  Kulku Draama-saliin klo 9-10 Raastuvankadun puoleisesta päädystä. Klo 10 lähtien myös pääovesta, Kirjastonkadun puolelta.

  Salin varustus

  • koko: 156,6 m²
  • tuoleja 147
  • luentopöytiä 40 hengelle
  • puhujapöytä ja tietokone (sis. Microsoft Officen)
  • videotykki
  • dvd -soitin
  • äänentoisto ja mikrofonit
  • katossa kiinteät, ohjattavat valonheittimet
  • 16 irrallista koottavaa näyttämöelementtiä (koko 100 x 200 x 70 cm)

  Salissa on av-varustus sekä erityisesti puheäänelle suunnitellut akustiset seinät. Salin kalustus (tuolit ja pöydät) on muunneltavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Tila soveltuu myös liikuntarajoitteisille ja salissa on induktiosilmukka.

  Varaa Draama-sali

  Lisätiedot

  • Virastomestari, puh. 040 4840652
  • Virastomestari, puh. 040 567 2487
  • Virastomestari, puh. 0400 404171
  • kirjasto.draama-sali@vaasa.fi
 • Pehmeä tila pienimmille

  Satuhuoneessa järjestetään pääkirjaston satutuokiot ja otetaan vastaan päiväkoti- ja koululaisryhmiä. Muina aikoina satuhuone on vapaasti asiakkaiden käytössä.

  Pehmeä matto sopii pienimmillekin kirjastonkäyttäjille.

  • Lue, leiki, löhöile!
  • Jätä kengät kenkätelineelle ja ulkovaatteet naulakkoon satuhuoneen ulkopuolelle.
  • Jätä lastenvaunut satuhuoneen ulkopuolelle.
  • Älä laita istuintyynyjä päällekkäin ja kiipeä niiden päälle.
  • Älä hypi lattialle istuintyynyjen päältä, sohvalta tai ikkunalaudoilta.
  • Älä heittele leluja tai istuintyynyjä.
  • Älä syö tai juo satuhuoneessa.
  • Laita palapelit, lelut ja istuintyynyt takaisin paikoilleen, kun lähdet satuhuoneesta.
  • Ota huomioon muut lapset ja aikuiset, jotka ovat satuhuoneessa ja lastenosastolla.
  • Aikuinen – lapsi on satuhuoneessa sinun vastuullasi. Älä jätä lasta satuhuoneeseen ilman valvontaa.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  • Makerspacen äänihuoneessa voit soittaa sähkökitaraa ja sähkörumpuja.
  • Varaa äänihuone Infosta, 2 h/ varaus.
  • Kun varauksesi alkaa, Infosta tullaan avaamaan ovi ja saat avaimen välinekaappiin, joka sisältää rumpukapulat, sähkökitaran, vahvistimen, tarvittavat piuhat ja kuulokkeet.
  • Olet vastuussa laitteiden käytöstä. Kerro henkilökunnalle, jos laitteissa ilmenee vikaa.
  • Siivoa jälkesi äänihuoneessa ja laita välineet takaisin lukolliseen kaappiin. Palauta avain Infoon varauksesi päättyessä. Jos hukkaat avaimen, korvaushinta on 10 e.
 • Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut sijaitsee pääkirjaston kolmannessa kerroksessa. Kulttuuripalvelut tuottaa jaa koordinoi yksin ja yhteistyössä erilaisia kulttuuritapahtumia ja -tilaisuuksia, kuten Taiteiden yö, Itsenäisyyspäivän juhla, Vaasan Kuorofestivaali ja Vaasa Wildlife luontoelokuvafestivaali.

  Lue lisää!

 • Pääkirjaston kolmannessa kerroksessa on Suomen kirjastomuseo. Museo on yleensä avoinna vain kesällä. Muut ajat sopimuksen mukaan.

  Tiedustelut: 
  Puh. 040 520 6156 Anneli Ketonen

  Puh. 040 748 5595 Tuula Pitkäranta

Palvelu 42 palvelua

 • Pääkirjaston Uutisalue on talviaukiolon voimassaoloaikoina avoinna sunnuntaisin. 

  Sunnuntaisin voi käyttää asiakastietokoneita ja lukea lehtiä klo 10-13. 

  Käynti Uutisalueelle sunnuntaisin Raastuvankadun puoleisesta ovesta.

  • Voit kuunnella Celian e-äänikirjoja, jos painetun kirjan lukeminen on vamman, sairauden tai niihin rinnastettavan syyn vuoksi sinulle vaikeaa.
  • Kysy lisää henkilökunnalta.
  • Pääkirjaston digitalkkari auttaa asiakkaita suomeksi ja englanniksi ma-pe 10-17.
  • Digitalkkarille voi soittaa tai lähettää sähköpostia puh. 040 5291325 tai tommi.kallio-kujala@vaasa.fi
 • Pääkirjaston pääsisäänkäynnin oikealla puolella on pyörätuolille sopiva luiska.  Oven avaava painike on oven vasemmalla puolella.  Tuulikaapin sisäpuoleinen ovi avautuu automaattisesti.  Sisäänkäynnistä Info-tiskille on tasoeroja. Kulkua helpottava luiska on sisäänkäynnistä vasemmalla, Uutisalueelta kahvilaan ja kirjaston ensimmäiseen kerrokseen. 

  Uloskäynnin molemmat ovet avautuvat automaattisesti. 

  Draama-salin tuulikaapin ovi avautuu automaattisesti, kun sitä koskettaa. 

 • Pääkirjaston edessä, suojatien radan puoleisella parkkialueella on yksi esteetön pysäköintipaikka. 

 • Pääkirjastossa on kaksi hissiä. Info-tiskin lähellä olevalla hissillä pääsee kakkoskerroksen osastoille ja kolmanteen kerrokseen Dateroon. Info-tiskille pääsee sisäänkäynnistä Uutisalueen kautta kahvilaan ja kirjaston ensimmäiseen kerrokseen. 

  Pääsisäänkäynnin kanssa samalla tasolla, Uutisalueen vieressä olevalla hissillä pääsee kakkoskerroksen Taidekäytävä Teemaan ja muille osastoille sekä kolmanteen kerrokseen Suomen Kirjastomuseoon silloin kun se on avoinna.  Pääsisäänkäynnistä oikealla ennen Kansalaisinfoon meneviä rappusia on lisäksi henkilönostin.

 • Pääkirjastossa on kolme esteetöntä WC:tä. Pääsisäänkäynnin aulassa, Draama-salin sisäeteisessä sekä kakkoskerroksessa tapahtumatila Vennyssä. 

 • 2 krs. tietopalvelu ja 1. krs info

 • Välitämme kaukolainoja sekä koti- että ulkomaisista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista, ja maksu määräytyy lähettäjäkirjaston hinnoittelun mukaan.

  Kaukolainatilauksen voi tehdä Vaasan kaupunginkirjaston asiakas, jolla on lainausoikeus.

  Kaukolainaksi voi tilata aineistoa, jota ei ole missään Vaasan kirjastossa (Vaasan kaupunginkirjasto, Vaasan tieteellinen kirjasto Tritonia). Vaasan kirjastoista löytyvää, vaikkakin lainassa olevaa materiaalia ei kaukolainata. (Kaukopalvelun yleisohjeet)

   

 • Kirjanvaihtohylly on tarkoitettu asiakkaitten omille kirjoille. Vaihtohyllyyn voi tuoda hyväkuntoisia kirjoja ja lehtiä muiden asiakkaiden otettavaksi. Vaikka kirjanvaihtohylly toimiikin periaatteella ”tuo tullessasi, vie mennessäsi”, kirjan voi ottaa vaikka ei toisikaan toista tilalle.

  Kirjanvaihtohyllyyn ei suositella tuotavaksi kirjaston poistokirjoja, laajoja tietosanakirjasarjoja tai esim. Valittujen paljon kirjalyhennelmiä.

  Kirjanvaihtohylly sijaitsee ala-aulassa.

 • Pääkirjastossa voivat vierailla vain opaskoirat.

 • Korttimaksumahdollisuus
 • Kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden vuoksi voi itse asioida kirjastossa tai kirjastoautossa. Käytettävissä on koko Vaasan kaupunginkirjaston aineisto. Kirjaston kotipalvelu on maksutonta.

  Kotipalveluasiakas saa toivomaansa kirjastoaineistoa kotiin kerran kuukaudessa keskiviikkoisin, lukuun ottamatta heinäkuuta.

  Aluksi asiakkaan oikeutus kotipalveluun todetaan haastattelemalla, jonka jälkeen voidaan tehdä kotipalvelusopimus ja asiakasprofiili.

  Ota yhteyttä: Kirjastovirkailija Eija Aromaa, puh. 040 565 3544 tai 06-325 3543, eija.aromaa@vaasa.fi

 • Pääkirjastossa lainausautomaatteja on Infon vieressä, lasten- ja nuortenosastolla sekä toisessa kerroksessa.

  • Kirjautuminen langattomaan verkkoon: Kirjaudu langattomaan verkkoon vaasa-guest,
  • Varmista, että laitteessasi on automaattiset verkkoasetukset päällä.
  • Avaa selain, jolloin selain ohjaa kirjautumissivulle.
  • Pyydä käyttäjätunnus ja salasana kirjaston henkilökunnalta, tunnukset vaihtuvat kuukausittain.
 • Lapset ja nuoret: lasten- ja nuortenosasto Aikuiset: luonnontiede ja tekniikka -osasto

 • Kirjasto tilaa kaikkiin toimipisteisiinsä lehtiä ja tarjoaa mahdollisuuden myös eLehtien lukemiseen. Lehtien uusimpia numeroita voi lukea paikan päällä kirjastossa ja suurinta osaa vanhempien aikakauslehtien numeroita voi lainata kotiin.

  Pääkirjastossa lehdet on sijoitettu Uutisalue ja lehdet -osastolle. Siellä voi myös lukea ja tulostaa kopioita vanhoista mikrofilmatuista sanomalehtivuosikerroista.

   

 • Kirjastossa on useita erilaisia lukupiirejä. Kuka tahansa kirjallisuudesta kiinnostunut voi osallistua – sekä himolukijat että satunnaiset selailijat ovat tervetulleita vaihtamaan kokemuksia kirjoista.

  Useimpiin lukupiireihin voit liittyä milloin vain. Etsi omasi ja tule mukaan!

 • Musiikki ja taide -osastolla mahdollisuus kuunnella CD-levyjä. Lainaa kuulokkeet toisen kerroksen asiakaspalvelupisteestä.

  Pääkirjaston lastenosastolla voi kunnella CD-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

 • Pääkirjaston uloskäynnin yhteydessä on ilmoitustaulu, jonne kiinnitetään asiakkaiden tuomia julisteita ja tiedotteita. Otamme vastaan julisteita erilaisista kulttuuri- koulutus- ja seurakuntatapahtumista.  Julisteissa täytyy ilmetä selkeästi tapahtuman alkamis- ja päättymispäivä.

  Lisää näkyvyyttäsi ja tuo meille tapahtumajulisteesi! Voit jättää julisteesi Infoon (1. krs), kirjaston henkilökunta hoitaa niiden esillelaiton ja poistamisen.

 • Yleiset säännöt:

  • Suurinta osaa kausikortteja voi lainata vain pääkirjastosta. Palauta lainaamasi kausikortti siihen kirjastoon, josta olet lainannut sen.
  • Kausikorteilla on 1 viikon laina-aika etkä voi varata tai uusia niitä. Voit hakea kausikortteja verkkokirjastosta hakusanalla ”kausikortti”. Näin voit nähdä kunkin kausikortin paikallaolotilanteen.
  • Sinulla voi olla lainassa yksi kausikortti kerrallaan.
  • Pääkirjaston paikalla olevien kausikorttien kuvat ovat pääkirjaston aulassa. Vaihda kausikortin kuva oikeaan kausikorttiin pääkirjaston Infossa. Kysy Variskalla olevia kausikortteja asiakaspalvelusta.
  • Kun palautat kausikortin, et voi lainata sitä samana päivänä uudelleen.
  • Kausikorttien myöhästymismaksut ovat 0,20 e/päivä. Kausikortista lähtee myöhästymismuistutus heti eräpäivän jälkeen.
  • Mikäli kausikortin laina-aika ylittyy kolmella päivällä, kortti mitätöidään ja joudut maksamaan kortin korvaushinnan.

  Katso lainattavat kausikortit

  • Voit lukea Ilkka-Pohjalaisen, Vasabladetin ja kymmenet muut kotimaiset sanomalehdet tässä palvelussa.
  • Palvelua voi käyttää kirjastossa asiakastietokoneilla, hubleteilla ja lehtilukukoneilla.
  • Samaan aikaan palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä.
 • Löydät palvelusta pääosin klassista musiikkia. Palvelussa on jonkin verran myös elokuvamusiikkia, kansan- ja jazzmusiikkia sekä bluesia

  • Saat e-kirjoja ja e-äänikirjoja Bibliosta. Aiemmin palvelun nimi oli Elib.
  • Valikoimassa on ruotsin-, englannin- ja suomenkielisten e-kirjojen ja e-äänikirjojen lisäksi kirjoja myös mm. arabiaksi, saksaksi ja venäjäksi.
 • eMagz Remote-palvelun kautta voit lukea kotisohvallasi kotimaisia aikakauslehtiä. Palvelun kautta on luettavissa seuraavat lehdet: Et-lehti, Gloria, Ihana, Kamera-lehti, Kippari, Kotiliesi käsityö, Me Naiset, Puutarhan Aarteet, Suomen Kuvalehti, Tekniikan Maailma, Tiede Luonto, Tuulilasi, Unelmien Talo & Koti.

  Palvelua voi käyttää omalla laitteella missä vain. Samaan aikaan palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä. joten jos lehti ei ensi yrityksellä ole vapaana, kannattaa yrittää uudelleen.

   

 • Ellibs-palvelusta löydät valtakunnallisen lasten ja nuorten e-kirja ja äänikirjakokoelman. Kokoelmassa on kirjoja suomeksi ja ruotsiksi. Ellibs-palvelusta löydät myös pienen kokoelman aikuisten kirjallisuutta. Aikuisten aineisto on hankittu Ellibsin ollessa kirjaston pääasiallinen e-kirjapalvelu.

  • Tämä sanoma- ja aikakauslehtien palvelu tarjoaa sinulle luettavaa yli 100:sta maasta useilla eri kielillä.
  • Palvelua voi käyttää omalla laitteella missä vain. Samaan aikaan palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä.
  • Kirjaston ulkopuolella ollessasi kirjaudu ensin verkkokirjastoon.
  • Voit käyttää Viddla elokuvien suoratoistopalvelua kirjastokortilla ja PIN-koodilla.
  • Voit lainata Viddlasta korkeintaan 3 elokuvaa kuukaudessa.
 • Voit kuunnella eri aikakausien jazzia tässä palvelussa.

 • Pääkirjastossa lainat palautetaan palautusautomaattiin. Palautusautomaatti on Infossa (1. krs).

   

 • Pääkirjaston palautusluukku sijaitsee kirjastotalon radan puoleisessa päädyssä ja se on auki myös kirjaston aukioloaikoina.

 • Lyhytaikaiseen säilytykseen. Lokerot tyhjennetään joka ilta. Lokeroon jätettyjä tavaroita voi tiedustella poliisin löytötavaratoimistosta.

 • Voit lainata Liikkuva lava Lila-tavarapyörän äänentoistoineen pääkirjastosta. Pyörä on lainattavissa toukokuun alusta lokakuun loppuun.

  Tavarapyörä sijaitsee pääkirjastossa Draama-salin edessä ja se lainataan kirjastokortilla pääkirjaston Infosta. Polkupyörä palautetaan Draama-salin eteen laina-ajan päättyessä ja pyöränavain viedään Infoon.

  Polkupyörän laina-aika on max 3 pv. Liikkuvan lavan käyttösäännöt (PDF, 0.6 mb)

  • Babboe Transporter 3 speed tavarapyörä kuljetuslaatikolla, Shure SM58S mikrofoni, XLR mikrofonikaapeli, instrumenttikaapeli, 3,5 AUX kaapeli ja äänentoistolaite.
  • 3 vaihdetta.
  • Kypärä.
  • Tavarapyörän voi varata. Tavarapyörä noudetaan pääkirjastosta. Tavarapyörää ei kuljeteta kirjastojen välillä kuljetuksissa.
  • Polkupyörälainan voi uusia kerran.

  Liikkuva Lava on hankittu yhteistyössä VAMKin ja Pohjanmaan liiton kanssa.

 • Vaasan kaupunginkirjasto ottaa TET-oppilaita tutustumaan kirjastotyöhön.

  Pääkirjasto

  Pääkirjastoon otetaan pääsääntöisesti yksi TET-oppilas/harjoittelujakso. 

  TET-oppilaat pyritään tutustuttamaan monipuolisesti kirjastotyöhön pääkirjaston eri osastoilla.  Yleisiä työtehtäviä ovat hyllytys- ja järjestelytehtävät, poistokirjojen leimaus ja pienimuotoisten aineistonäyttelyiden järjestäminen.

  Jos haluat TET-oppilaaksi pääkirjastoon, ota yhteys palvelupäällikkö Anna Pakkaan anna.pakka@vaasa.fi.

  Lähikirjastot

  Seuraavat lähikirjastot ottavat TET-oppilaita, pääsääntöisesti yhden oppilaan/harjoittelujakso. Jos haluat TET-oppilaaksi lähikirjastoon, voit ottaa niihin suoraan yhteyttä:

  Palosaaren kirjasto: kirjasto.palosaari@vaasa.fi tai 06-325 3571

  Variskan kirjasto: kirjasto.variska@vaasa.fi tai 06-325 3575

  Vähänkyrön omatoimikirjasto: kirjasto.vahakyro@vaasa.fi tai 06-325 8475

 • Pop-up toiminta tuo kirjaston luoksesi, kirjaston varsinaisten toimipisteiden ulkopuolelle. Voit nähdä Laina-pyörän esimerkiksi rautatieasemalla, torilla, kauppakeskuksissa tai erilaisissa avoimissa tapahtumissa. Pop-up pisteessä voit lainata, uusia lainojasi ja saada tietoa kirjaston palveluista.

  Voit pyytää pop-up toimintaa myös omaan tapahtumaasi; avoimeen tai suljettuun. Osallistumme mahdollisuuksien mukaan ja räätälöimme mukaan otettavan aineiston tapahtumasi luonteen mukaisesti. Ota yhteyttä viimeistään kuukautta aikaisemmin.

  Yhteystiedot: kirjasto.popup@vaasa.fi 

 • Voit lainata polkupyörän ja kypärän pääkirjastosta sekä Vähänkyrön omatoimikirjastosta. Polkupyörät ovat lainattavissa toukokuun alusta syyskuun loppuun.

  Polkupyörät sijaitsevat pääkirjastossa Draama-salin edessä ja ne lainataan kirjastokortilla pääkirjaston Infosta. Polkupyörä palautetaan Draama-salin eteen laina-ajan päättyessä ja pyöränavain viedään Infoon. Vähänkyrön kirjastossa pyörä lainataan ja palautetaan virkailija-aikaan.

  Polkupyörän laina-aika on max. 1 viikko.

  • pääkirjastossa on lainattavana kolme kaupunkiliikkumiseen sopivaa pyörää, Vähänkyrön kirjastossa on lainattavissa yksi pyörä.
  • 3 vaihdetta
  • kypärä
  • Polkupyörän voi varata. Otathan huomioon, että valitset joko pääkirjaston tai Vähänkyrön polkupyörän, kun teet varausta. Pääkirjaston polkupyörät noudetaan pääkirjastosta ja Vähänkyrön polkupyörä noudetaan Vähästäkyröstä. Polkupyöriä ei kuljeteta kirjastojen välillä kuljetuksissa.
  • Polkupyörälainan voi uusia kolme kertaa.

  Polkupyörien käyttöehdot

  Yleistä

  Pyörän lainaajan on oltava 15 vuotta täyttänyt ja hyväksyttävä Venny-pyörän käyttöehdot.

  Mikäli alle 15-vuotias haluaa lainata pyörän, on huoltajan oltava mukana. Lainaaminen tapahtuu tällöin huoltajan kirjastokortilla.

  Lainaus tapahtuu kirjastokortilla, max. laina-aika 1 viikko. Pyörät lainataan pääkirjastossa infosta ja Vähänkyrön omatoimikirjastossa virkailija-aikaan kirjaston henkilökunnalta. Jokaisessa pyörässä on mukana myös pyöräilykypärä.

  Vastuu pyörästä

  Mahdolliset vauriot itselle ja muille sekä muut vahingonteot ovat pyörän lainaajan vastuulla.

  Lainaaja on velvollinen korvaamaan polkupyörälle laina-aikana sattuneet vahingot sekä korvaamaan polkupyörästä laina-aikana kadonneet osat. Normaalista käytöstä johtunutta vahinkoa, kuten kumin puhkeamista, ei tarvitse korvata.

  Lainaajan on tarkistettava, että pyörä on toimintakunnossa ennen sen käyttöönottoa. Lainaaja huolehtii itse pyöränkumien pumppaamisesta (kirjaston infossa on pumppu) sekä mahdollisesta satulan nostamisesta tai laskemisesta.

  Venny-pyörä ja kypärä ovat lainaajan vastuulla niin kauan kunnes ne on asianmukaisesti palautettu.

  Pyörän avain on lainaajan vastuulla eikä sitä saa luovuttaa muille. Pyörää ei saa jättää lukitsematta minnekään. Huomioi erityisesti yösäilytys viikon laina-ajan aikana.

  Lainaajan on hyväksyttävä käyttöehdot kaikilta osin. Lainaamalla pyörän lainaaja vahvistaa, että hän on lukenut, ymmärtänyt ja hyväksynyt kaikki käyttöehdot. Jos käyttöehdoissa on epäselvyyksiä tai ilmaantuu muuta kysyttävää, lisätietoja saa Vaasan pääkirjaston infosta, puh. 06-3253533.

  Pyörän palautus

  Pyörien myöhästymismaksu on 10,00 €/vrk ja enintään 70,00 €. Muistutus- ja laskutusmaksut muodostuvat kuten muustakin kirjastoaineistosta. Lainaajan omavastuu vahinkotapauksissa on vahingon hinta, joka on polkupyörissä enintään 600 €. Enimmäismaksu koskee pyörän rikkoutumista korjauskelvottomaksi sekä varkaustapauksia, pyörän katoamista tai kokonaan palauttamatta jättämistä.

 • Pääkirjastossa järjestetään säännöllisesti satutuokioita. Satutuokiot ovat ilmaisia ja avoimia kaikille, mutta sadut valitaan 3-6-vuotiaita lapsia varten.

 • Seutulainaksi voit tilata aineistoa Fredrika-kirjastoista: Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vöyri. Seutulainan hinta on 2 euroa.

  Kysyttävää? kaukopalvelu@vaasa.fi

 • Kirjaston henkilökunta järjestää tilauksesta opastettuja ryhmäkäyntejä, joissa tutustutaan kirjaston tiloihin, kokoelmiin ja palveluihin.

  Ryhmäkäynti voi olla yleiskierros kirjastossa tai se voi keskittyä johonkin tiettyyn aihealueeseen. Varaa aika ryhmäkäynnille ajoissa, mielellään kaksi viikkoa aikaisemmin.

  • Pääkirjaston aikuisryhmät: informaatikko Merja Kunnari, puh. 06-325 3554 tai merja.kunnari@vaasa.fi
  • Opastukset maahanmuuttajille: informaatikko Eeva Keski-Saari, puh. 040 183 7027 tai  eeva.keski-saari@vaasa.fi
  • Opastukset senioreille: kirjastopedagogi Heli Pohjanhovi, puh. 06-325 3531 tai heli.pohjanhovi@vaasa.fi
  • Opastukset kouluille ja päiväkodeille: kun haluat tulla luokkasi kanssa kirjastoon, ota yhteys pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle (puh. 06 325 3545) tai omaan lähikirjastoosi. Jos taas haluat sopia kirjastopolun palveluista tai toivot kirjavinkkarin vierailua koulullesi, ota yhteys kirjaston kirjastopedagogeihin: Leena Seppänen (esikoululaisten ja vuosiluokkien 1-2 opastukset, vuosiluokan 5 tiedonhakutehtävät) leena.seppanen@vaasa.fi 040  6279 733 ja Terhi Piikkilä (vuosiluokkien 3-9 kirjavinkkaukset, pääkirjaston ryhmäopastukset) terhi.piikkila@vaasa.fi 040  5673 588
 • Varatut teokset ovat 1. kerroksessa Infon lähellä. 

 • Kansalaisinfo palvelee ja opastaa Vaasan kaupungin ja muun julkisen hallinnon asioinnissa. Jos et tiedä mihin kaupungin yksikköön sinun tulisi ottaa yhteyttä, autamme sinua löytämään oikean tahon.

  Ohjaamo Pohjanmaa on alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu matalan kynnyksen palvelu. Palvelu on maksutonta ja vapaaehtoista. Ohjaamosta saa apua mm. työnhakuun, koulutukseen tai ihan vaan jos kaipaa juttuseuraa.

  Welcome Office on neuvontakeskus maahanmuuttajille matalankynnyksen palvelun periaatteella.